Historiaa ja nykyaikaa

Yritystoimintaa kolmessa sukupolvessa

Joensuun Tuote ja Vihannes Ky on suomalaisten luonnontuotteiden käsittelyyn, markkinointiin ja vientiin erikoistunut perheyritys. Sulo ja Irja Kauppinen perustivat yrityksen vuonna 1963 ja nykyisin yritystä pyörittävät perinteitä kunnioittaen jo toisessa sukupolvessa Marja Päivänurmi ja Anne Silvast. Kolmas sukupolvi on toiminnassa mukana vilkkaaseen sesonkiaikaan ja kolmas sukupolvi näkyy meillä myös poimijoissa.

Yrityksen perustaja Sulo Kauppinen. Kuva Tuote ja Vihannes Ky. Irja Kauppinen. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

Nykyiseen osoitteeseen Kuurnankadulle muutettiin vuonna 1973 ja jo vuonna 1982 valmistui pelkästään luonnontuotteita varten suunniteltu 900 neliön laajennusosa, jossa on kylmä- ja pakastetilaa lähes puolet.

Yritysidea

Yritysidea lähti liikkeelle oman maakunnan sienten ja marjojen keräilyn ja käsittelyn organisoinnista ja kehittämisestä. Alueen loistavat ja runsaat metsien antimet olivat täysin kaupallisesti hyödyntämättä, vaikkakin niitä on poimittu omaan käyttöön jo kauan aikaa karjalaisen ruokaperinteen mukaan.

Leimallista toiminnalle on ollut alusta asti opastaa ja neuvoa niin poimijoita kuin tuotteiden käyttäjiäkin. Yrityksen luomaa poiminta- ja käsittelyaineistoa on lainattu jopa luotaessa nykyistä sieniasetusta: yrityksessä laaditut luokitus- ja käsittelyohjeet ovat siirtyneet yleiseen käyttöön.

Toiminta kausiluontoista

Anne Silvast, Irja Kauppinen ja Marja Päivänurmi. Kuva Tuote ja Vihannes Ky. Yrityksen toinen työntekijä Anne Silvast. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

Kauden toiminta yrityksessä vilkastuu toukokuussa korvasienisadon alettua ja jatkuu syys-lokakuulle puolukkasesongin merkeissä. Tähän väliin tulevat kantarellit, mustikat, mustatorvisienet, haapa- ja kangasrouskut, jokiravut ja tietenkin herkkutatit. Herkkutateista menee vientiin Italiaan yli 90% ja kaikki muut tuotteet menevät Suomessa tukkumarkkinoille.

Herkkutatit ovatkin yksi yrityksen päätuotteista ja niiden ostotoiminta on alkanut 1960-luvulla: silloin ostettiin herkkutatti vain suolattuna ja vietiin Saksaan ja Itävaltaan. 1980-luvulla aloitettiin ensimmäisenä Suomessa tuoreen herkkutatin ostaminen ja vienti Italiaan käynnistyi.

Meihin luotetaan!

Luotettava yhteistyö ja ammattitaitoisen henkilökunnan osaaminen ovat luoneet jo vuosikymmeniä kestäneitä suhteita liikekumppaneihin, monet jo toisessa sukupolvessa. Meidän sanaamme ja työhömme luotetaan sekä Suomessa että ulkomailla. Se on kunnia-asiamme ja siitä olemme ylpeitä!

Yrityksen esite. Kuva Tuote ja Vihannes Ky. Liitutaulu 1960-luvulta. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

SIVUN ALKUUN

Lehtileike 1

Lehtileike 2

Lehtileike 3

Lehtileike 4

Lehtileike 5

Lehtileike 6

Lehtileike 7

Lehtileike 8

Lehtileike 9

Lehtileike 10