Keräilyohjeet ja ostettavat tuotteet

MARJAT RAVUT

Sienet

Herkkutatti tuore

Tuoreena myytävä herkkutatti puhdistetaan keruun yhteydessä roskista harjalla ja veitsellä. Herkkutatti kerätään kokonaisena, myös maan alla kasvava jalanosa otetaan mukaan. Tuoreena myytäviä sieniä ei huuhdella!

Sienet jaetaan kolmeen luokkaan koon ja laadun mukaan. Sienet pakataan mataliin laatikkoihin ja tuodaan myyntiin päivittäin. Muovipussia ei saa käyttää keräilyyn eikä kuljetukseen.

Luokka I

Sieni on kokonainen, kova ja madoton. Pillit vaaleat ja lakin halkaisija noin 10 cm.

Sieni on kokonainen, kova ja madoton. Pillit vaaleat ja lakin halkaisija noin 10 cm.

Luokka II

Sieni on kokonainen, kova ja madoton. Pillistö on kellertävä ja sitä ei poisteta.

Sieni on kokonainen, kova ja madoton. Pillistö on kellertävä ja sitä ei poisteta.

Luokka III

Loput kovat ja madottomat sienet tai pelkkä lakki tai jalka. Pillistö voi olla keltainen tai vihertävä.

Loput kovat ja madottomat sienet tai pelkkä lakki tai jalka. Pillistö voi olla keltainen tai vihertävä. Madottomuuden voi tarkistaa halkaisemalla sieni pituussuunnassa, muuten sieniä ei pilkota.

Sienet pakataan mataliin laatikkoihin ja tuodaan myyntiin päivittäin. Keräilyyn ja kuljetukseen ei saa käyttää muovipussia!

Herkkutatti keitetty, suolaliuoksella suolattu

TARKISTA OSTON ALOITTAMINEN ENNEN SATOKAUDEN ALKUA!

Herkkutattien on oltava kiinteitä ja kovia. Erityisesti lakin alapuolella olevien pillien on oltava vaaleita ja kovia. Pehmeitä ja huonoja sieniä ei saa keittää! Pienet sienet voi jättää kokonaisiksi ja suuremmat halkaistaan kerran pituussuunnassa. Sieniä ei pilkota pieniksi!

Sienet keitetään väljässä vedessä vähintään 10 min. Tämän jälkeen sienet huuhdellaan ja jäähdytetään kylmässä vedessä. Sienet suolataan suolaliuoksella (=suolavesi).

Suolaliuos tehdään: 10 l vettä keitetään ja siihen lisätään 1,5 kg karkeaa merisuolaa, sekoitetaan ja jäähdytetään. Sienet laitetaan jäähtyneeseen suolaliuokseen, jossa niiden annetaan olla vähintään 3 vrk. Ennen kauppaantuontia liika neste valutetaan pois. Näin käsitelty herkkutatti on vaalea ja kiinteä, ei tumma eikä limainen.

Haaparousku keitetty, suolattu

Kasvuaika heinä-lokakuu. Kerättävien haaparouskujen on oltava nuoria, terveitä, ei yli-ikäisiä eikä matoisia. Sienet puhdistetaan heti keruun yhteydessä; multaosa kannasta leikataan pois, samoin puhdistetaan kaikki roskat. Sienet paloitellaan; suuremmat lakit lohkotaan neljään osaan, pienet lakit voi jättää kokonaisiksi.

Sienet huuhdellaan ja keitetään 10 min. Keittämisen jälkeen sienet huuhdellaan ja valutetaan. Sienet suolataan karkealla merisuolalla kerroksittain. Suolaus on 15% (=10 kg sientä ja 1,5 kg merisuolaa). Sienten on oltava aina suolaliuoksen sisällä. Ennen kauppaantuontia vesi valutetaan pois. Kuljetuksen ajaksi sieniastia suojataan kannella, muovilla tms. likaantumisen estämiseksi.

Kangasrousku keitetty, suolattu

TARKISTA OSTON ALOITTAMINEN ENNEN SATOKAUDEN ALKUA!

Kangasrouskuista kerätään vain lakit. Keruu ja käsittely on muuten sama kuin haaparouskulla. Kangasrouskun ostomäärä on rajallinen.

Korvasieni tuore

Korvasieni. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

Korvasieni. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

Kantarelli tuore

Kantarelli. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

Kantarelli. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

Suppilovahvero tuore

Suppilovahvero. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

Suppilovahvero. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

Mustatorvisieni tuore

Yleisohjeena tuoreena myytävät sienet puhdistetaan keruun yhteydessä mullasta ja roskista. Sienten keruussa käytetään pahvilaatikkoa, ei muovipussia. Tuoreena myytäviä sieniä ei kastella eikä huuhdella.

SIVUN ALKUUN

Marjat

Ostamme vain suomalaisia marjoja.

  • Mustikka: puhdistettu
  • Lakka
  • Puolukka: puhdistettu
  • Puolukka: survottu, sokeroimaton

Puolukkaa. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

SIVUN ALKUUN

Ravut

  • Jokirapu: rauhoitus päättyy 21.7. klo 12. Alamitta 10 cm, jättirapu yli 12 cm
  • Täplärapu: tarkista aina ostaminen

Jokirapuja. Kuva Tuote ja Vihannes Ky.

SIVUN ALKUUN